You are here: Home > Romanian > Dezastre ecologice provocate de om

Dezastre ecologice provocate de om

 

O nav transportatoare de petrol si pcur sub pavilionul Liberiei s-a scufundat la data de 16 martie 1978, la 5 km distan de coasta francez (regiunea Bretania). Odat cu scufundarea acesteia, n Marea Celtic s-au scurs 219.797 tone de petrol si 4.000 de tone de pcur, ducand astfel la cele mai mari pierderi de via marin nregistrate vreodat datorit unei scurgeri de petrol.

Castle Bravo

Castle Bravo este numele de cod dat primului test fcut vreodat de SUA pentru o bomb termonuclear (bomb cu hidrogen). Testul a avut loc n insulele Marshall, pe 1 martie 1954. Acesta a fost cel mai puternic dispozitiv nuclear detonat vreodat (oficial) de SUA, astfel ducand la cea mai puternic contaminare radiologic produs vreodat de Statele Unite ale Americii.

Prbusirea bombardierului B-52

La data de 17 ianuarie 1966, bombardierul Boeing B-52 (deinut de SUA) s-a ciocnit n aer cu un Boeing KC-135 (avion cistern). Aceast ciocnire a dus la moarte celor 11 membrii ai echipajelor celor dou avioane si la detonarea accidental (fr o explozie propriu-zis) a dou din patru bombe termonucleare de tip MK28 (actuale B28), ce se aflau la bordul avionului B-52. Astfel, s-a produs una dintre cele mai puternice poluri cu plutoniu din istorie (urme ale polurii cu plutoniu sunt nc usor detectabile si astzi, la 47 de ani de la accident). Prbusirea bombardierului B-52 s-a produs n regiunea Cuevas del Almanzora (Almeria), Spania.

 “Marea Insul” de gunoi din Pacific

Un alt exemplu al efectelor negative provocate de neglijena uman este “Marea Insul” de gunoi din Pacific. Cand plasticul sta in mare pentru o perioada lunga de timp, se fotodegradeaza in bucati din ce in ce mai mici, pana cand pot fi mancate de organismele de langa suprafata, intrand astfel in lantul de hrana. Unele tipuri de plastic elimina substante chimice toxice, precum bisphenol A, astfel ducand la otrvirea psrilor si a pestilor.

 Scurgerea de cianur – Baia Mare

Dup incidentul de la Chernobyl, scurgerea de cianur de la Baia Mare (30 ianuarie 2000) este considerat cel mai mare dezastru ecologic din estul Europei. In noaptea de 30 ianuarie 2000, 100 000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri (100 de tone de cianuri) au fost deversate dintr-un lac de baraj din zon, folosit de compania Esmeralda Exploration, pentru depozitarea cianurilor folosite la extractia aurului.

Ceaa ucigas – Londra 1952

Mii de oameni au murit si o suta de mii s-au imbolnavit din cauza unei pturi de smog ce a acoperit Londra timp de 5 zile, n anul 1952. Vremea rece, combinat cu lipsa vantului si poluanii din aer produsi de arderea crbunelui, a dus la peste 4.000 de personae decedate.

RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.