You are here: Home > Romanian > Cinci orase, desemnate finaliste pentru titlul de “Capitala europeana verde 2016

Cinci orase, desemnate finaliste pentru titlul de “Capitala europeana verde 2016

Un numar de cinci orase, din cele 12 care si-au depus candidatura, au fost alese de juriu drept finaliste pentru competitia “Capitala europeana verde 2016”, au anuntat reprezentantii Comisiei Europene.

Este vorba despre Essen, Ljubljana, Nijmegen, Oslo si Umea. Acestea isi vor prezenta juriului, in data de 23 iunie, viziunea, potentialul de a servi drept exemplu si strategia de comunicare, urmand ca titlul sa fie decernat unuia dintre ele in data de 24 iunie.

Pentru prima data de la crearea competitiei, au fost eligibile pentru a candida orase din intreaga Europa cu o populatie de peste 100.000 de locuitori. Anterior, doar orasele cu mai mult de 200.000 de locuitori erau eligibile.

„Aceasta lista de finalisti prezinta o mare diversitate, cu orase mari si mici care concureaza pentru a castiga titlul de «Capitala europeana verde 2016». Este incurajator sa constat calitatea acestor candidaturi care prevad, toate, parteneriate intre autoritatile locale si cetateni menite sa amelioreze mediul urban si sa incurajeze dezvoltarea durabila”, a declarat Janez Potocnik, comisarul UE pentru mediu.

Essen, Ljubljana, Nijmegen, Oslo si Umea au fost selectionate dintr-o lista de 12 candidaturi din intreaga Europa. Un juriu independent format din experti a evaluat fiecare candidatura pe baza urmatorilor indicatori: atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea, transportul local, zonele urbane verzi, care includ componenta privind utilizarea durabila a terenurilor, natura si biodiversitatea, calitatea aerului inconjurator, calitatea acustica a mediului, cantitatea de deseuri generate si gestionarea acestora, gestionarea apei, tratarea apelor reziduale, ecoinovarea si locurile de munca sustenabile, performanta energetic si gestionarea integrata a mediului.

Urmatoarea etapa va avea loc la 23 iunie, cand orasele selectionate isi vor prezenta la Copenhaga, actuala capitala europeana verde, in fata juriului, viziunea, potentialul de a servi drept model pentru alte orase, precum si strategia de comunicare. In urma deliberarilor juriului, titlul de „Capitala europeana verde 2016” va fi decernat in ziua urmatoare, pe 24 iunie, cu ocazia ceremoniei oficiale de inmanare a premiului organizate la Copenhaga.

Din 2010, cand a avut loc prima editie a competitiei, sase orase au primit titlul de „Capitala verde a Europei”. Titlul a fost castigat pentru intaia oara de Stockholm, apoi de Hamburg in 2011, de Vitoria-Gasteiz in 2012 si de Nantes in 2013. Copenhaga detine titlul actual, care va fi preluat de Bristol in 2015.

Citeste si: ALERTA de POLUARE in Anglia. Londra se numara printre orasele cele mai afectate

Europa este in prezent o societate predominant urbana, peste doua treimi dintre europeni locuind in orase si municipii. Multe probleme de mediu cu care se confrunta societatea noastra isi au originea in zonele urbane, dar tot zonele urbane sunt cele care concentreaza vointa si capacitatea de inovare necesare pentru rezolvarea acestor probleme. Premiul „Capitala europeana verde” a fost conceput ca o initiativa de a recunoaste eforturile depuse, de a incuraja orasele sa adopte noi masuri, de a scoate in evidenta si a incuraja schimbul de bune practici intre orasele europene.

Pe langa faptul ca reprezinta o sursa de inspiratie pentru alte orase, acest plus de vizibilitate poate contribui la imbunatatirea reputatiei orasului castigator, precum si a atractivitatii acestuia ca destinatie pentru cei interesati sa il viziteze, sa munceasca si sa traiasca acolo.

RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.