You are here: Home > Romanian > Coreea de Nord continua productia de plutoniu si uraniu

Coreea de Nord continua productia de plutoniu si uraniu

 

Imagini recente ale principalului complex nuclear nord-coreean, surprinse din satelit, sugereaza ca Phenianul continua productia de plutoniu si uraniu care pot intra in componenta unei bombe atomice, a anuntat joi Institutul american pentru stiinta si securitate internationala (ISIS), relateaza Mediafax.

Imaginile, care dateaza din 30 iunie, surprind retragerea apei de racire a reactorului de la complexul Yongbyon, potrivit ISIS.

“Cu toate acestea, fara mai multe date, cum ar fi productia de vapori, este greu de stabilit starea operationala a reactorului si, prin urmare, o estimare a cantitatii de plutoniu produsa”, subliniaza un raport al centrului american.

Inchis in 2007 in cadrul acordului “ajutor contra dezarmare”, reactorul poate produce, in principiu, sase kilograme de plutoniu anual, o cantitate suficienta pentru a fabrica o bomba nucleara.

Coreea de Nord a repus in functiune complexul de Yongbyon dupa ultimul test nuclear din 2013, iar acesta ar fi redevenit operational in luna octombrie a anului trecut.

RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.